vraag
antwoord
Wonen de oprichters van Cohousing Limburg zelf ook in een cohousing project?
Nee, nog niet. Voor ons gelden dezelfde voorwaarden als iedereen, de persoonlijke situatie moet het toelaten en ook de locatie is weer afhankelijk van smaak.
Heb ik een privé tuin?
Ja, u heeft een bescheiden eigen privé terras voor of achter uw woning. Het grootste deel van het domein is gemeenschappelijk eigendom. Het is dus ook van jou.
Moet ik alles delen? Wat als ik niet mee wil doen met bepaalde zaken?
Er zijn standaard gemeenschappelijke faciliteiten, zoals het commonhouse en de tuin. Maar je hoeft niet met alles mee te doen, sommige dingen zoals bijvoorbeeld het delen van een tweede auto is wellicht alleen iets voor diegenen die daar profijt van hebben.
Wat is een standaard keuken en badkamer?
Dat is eigenlijk iets wat u met de architect gaat overleggen. Standaard betekent dat er een 'standaard' budget voor is gereserveerd waar u normaal gesproken een prima gemiddelde keuken en badkamer voor krijgt. Wilt u meer, dan koopt u meer. U kunt ook kiezen voor een oplevering zonder keuken en badkamer, dan wordt het standaard bedrag in mindering gebracht.
Wat is casco oplevering?
Casco is bij ons: winddicht met technieken zoals verwarming en verluchting en basis elektriciteit. Geen afwerking met een vloer, binnendeuren, keuken en badkamer. Elke cohouser bespreekt zijn indeling en afwerkingsniveau met de architect en aannemer.
Wat betekent 'beslissen in concensus'?
Dat besluiten pas worden genomen als iedereen akkoord is. Dat is het uitgangspunt. Men streeft naar een oplossing waar iedereen mee kan leven. Mocht dat uiteindelijk niet lukken dan moet op zijn minst 75 procent van de cohousers akkoord zijn.
Wie onderhoud de gezamenlijke eigendommen?
Dat spreekt u onderling af. Het kan zijn dat een cohouser dat op zich wil nemen of u beslist een externe partij in te huren.
Waarom moet ik meebetalen voor het commonhouse?
Er zijn standaard gemeenschappelijke faciliteiten, zoals het commonhouse en de tuin. Dat is een wezenlijke eigenschap van een cohousing gemeenschap. Deze faciliteiten bestaan zodat u dit niet hoeft te voorzien in uw privé woning. Dit maakt uw woning beter koop en de prijs van de gemeenschappelijke ruimte deelt u met de andere cohousers.
Als de cohousers een gezamenlijk goed uitgerust waskot inrichten, mag ik dan nog steeds mijn eigen wasmachine thuis hebben?
Jazeker, alhoewel u zich die kosten zou kunnen besparen door mee te doen met de groep.
Mag ik mijn eigen huis indelen?
Jazeker, u mag met de architect en aannemer uw woning inrichten naar eigen wens. In sommige gevallen kan het zijn dat type en kleur van bijvoorbeeld dakpannen en bakstenen vastliggen binnen het project. U kunt altijd financieel voordeel halen door met uw buren samen een groepsaankoop te doen bij bijvoorbeeld een keukenleverancier.
Kan ik ook huren?
ja, u kunt huren als iemand anders koopt om te verhuren.
Kan ik kopen om te verhuren?
Ja, u mag een woning kopen om te verhuren. Het zou fijn zijn als u wel huurders zoekt die de cohousing formule genegen zijn.
Waarom duurt het zo lang voordat de bouw begint?
Wij wachten totdat alle woningen bezet zijn. Daarna start de bouw. Soms kan dat even duren.
Mag ik zelf mijn huis bouwen en afwerken?
De woningen worden door 1 enkele aannemer gebouwd en in pricipe minimaal casco (wind/waterdicht, basis elektro en technieken) opgeleverd. Met de architect en aannemer bent u vrij om af te spreken wat u zelf kunt bouwen en afwerken.
Hoe zit het met zonnepanelen?
De cohousers gaan achteraf zelf investeren in zonnepanelen. Het staat ieder vrij om daarin mee te doen.
Volgens mij is cohousing duurder dan zelf bouwen, hoe zit dat precies?
Onze prijzen zijn erg transparant. Cohousing Limburg berekent ze op basis van de feitelijke kosten en bescheiden erelonen. Voor serieus geinteresseerden zijn alle details altijd in te zien. Door de gezamelijke faciliteiten die ook meetellen in een cohousing project zijn de prijzen vaak lager dan gelijkwaardige woningen op de markt.