05/10/2015

Cohousing Mal


De dubbelmolen

De Dubbelmolen bestaat uit twee molengebouwen aan weerszijden van de Jeker. De eerste molen stond op de andere oever (grondgebied Mal): daar draaide al voor 1372 een watermolen. De uitbreiding op het grondgebied Nerem gebeurde voor 1775.

De Bestendige Deputatie van de provincie Limburg keurde op 27 november 1846 de vastgestelde pegelhoogte van 1,200 m (dezelfde voor beide molens) goed. De toenmalige eigenaar was Lambert Ulrix.

De molenvleugel te Nerem werd in de jaren 1857-1859 verbouwd en vergroot. In 1896 werd daar een turbine geplaatst. In de Malse molen werd in 1895 een stoommachine geplaatst, maar deze werd in 1912 weer verwijderd.

De laatste molenaar was Jan Freson. In 1951-1953 onttakelde hij de molens en gebruikte ze verder als magazijn.

Terwijl het molengebouw op het grondgebied Nerem in de jaren 1990 werd gerenoveerd en ingericht als gastenverblijft, is het molengebouw op Mal onaangeroerd gebleven. Thans rest nog een ruïne, met een ingestort dak. De verdwijning wordt gevreesd...

vroeger en straks

cohousing mal
cohousing Mal

Cohousing

Deze oude maalderij is nu het eigendom van Bert en Geertje die er biologische groenteteelt uitoefenen en de producten op markten en in de eigen winkel verkopen.

Graag willen zij hun ruimte ter beschikking stellen om cohousers te vestigen. Deze cohousers zullen open moeten staan voor biologische akkerbouw want het bedrijf zal de spil blijven van dit project. De woningen zullen rond een mooie binnnenkoer opgezet worden.

Er komen 11 woningen (plannen Mei 2016) en een ruim commonhouse. Er zijn twee flinke stukken gemeenschappelijke tuin, een grote fietsenstallingen, een kerk en een Jeker. En als jullie willen komt er ook weer een molen, voor de maalderij of voor energie.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

waar is het?

stuur een berichtje